Actualiteiten

Zo krijgen we in Den Haag weer een gezonde debatcultuur

Politiek. Om te genezen van de huidige deprimerende bestuurscultuur moet Den Haag in therapie, stelt Bob de Ruiter. Het medicijn: stel zaken niet erger voor, luister naar elkaar en laat twijfel toe. Nu het ene na het andere verkiezingsprogramma het licht ziet, kan het gezelschapsspel beginnen: zoek de verschillen. Die zijn er in overvloed. Er is echter één onderwerp waar haast iedereen naar snakt: de nieuwe bestuurscultuur.

Read more

De speechschrijver die toekeek hoe D66 afgleed naar ‘een stam, een sekte’

In juni 2021 werd Bob de Ruiter, speechschrijver woonachtig in Portugal, benaderd door een D66-woordvoerder. Of hij samen met hem de HJ Schoo-lezing voor Sigrid Kaag wilde schrijven. De Ruiter stuurde zijn concept 8 augustus in. Maar daarna gebeurden er „vreemde dingen”. Er kwam kritiek dat zijn tekst niet actueel was. Er viel stilte in. En toen ineens, daags voor de HJ Schoo-lezing, vond hij Kaags spreektekst in zijn mailbox.

Read more

‘Stoppen met debatteren en beginnen met converseren’

Het is niet zo gemakkelijk voeling te houden met de Nederlandse politiek als je in Portugal woont. Dat merkte ik afgelopen zomer. Mij was gevraagd suggesties aan te dragen voor de H. J .Schoo-lezing van Sigrid Kaag. Als rode draad stelde ik voor: ‘Constructiever omgaan met tegenstellingen: hoe doe je dat?’ Na de mislukte formatiepogingen, het functie elders-debat (‘Hier scheiden onze wegen’) en alle kwesties die spelen, leek me dat wel een goede vraag.

Read more

Praten met de olifant? Ja, goed plan!

Wij zijn niet de rationele wezens zoals we onszelf graag zien. Nee, wij laten ons vooral leiden door onze intuïties en onze spontane en deels onbewuste impulsen. In zijn wereldwijde bestseller, The Righteous Mind, gebruikt Jonathan Haidt daar deze beeldspraak voor: wij zijn als de olifant en zijn berijder. De olifant staat voor onze intuïties, emoties en gut feelings. Hij wendt zich af van de dingen die hem niet bevallen maar leunt voorover naar alles wat hem wel aanstaat. Het is de olifant die regeert en het is aan de berijder (ons denkvermogen) om er het logische verhaal bij te verzinnen.

Read more
Boekomslag van La Peste van Albert Camus

De speech is ‘back in town’. Wanneer houdt u er een?

Dat wat goed is, komt altijd weer terug. Beroemde romans worden telkens heruitgegeven en gelezen van generatie op generatie. De Pest uit 1947 van Albert Camus stond nog niet lang geleden zelfs in de Bestseller top 60! De Fado, het Portugese, melancholische levenslied, was een tijdje uit de gratie maar is nu weer helemaal in de mode. Aan dit rijtje mogen we vandaag de alleroudste communicatievorm toevoegen: de redevoering!

Read more

Rouw in Amerika

Stel, je hebt het helemaal gehad met president Trump. Dan ben je opgetogen dat hij in het defensief is geraakt, dat zijn aanhang slinkt en de twijfel […]

Read more