Praten met de olifant? Ja, goed plan!

Het is u vast al dikwijls opgevallen: wij zijn niet de rationele wezens zoals we onszelf graag zien. Nee, wij laten ons vooral leiden door onze intuïties en onze spontane en deels onbewuste impulsen.

In zijn wereldwijde bestseller, The Righteous Mind, gebruikt Jonathan Haidt daar deze beeldspraak voor: wij zijn als de olifant en zijn berijder. De olifant staat voor onze intuities, emoties en gutfeelings. Hij wendt zich af van de dingen die hem niet bevallen maar leunt voorover naar alles wat hem wel aanstaat. Het is de olifant die regeert en het is aan de berijder (ons denkvermogen) om er het logische verhaal bij te verzinnen. Haidt noemt hem wel de perswoordvoerder.

Wie een ander wil overtuigen moet dus niet debatteren met de berijder, maar praten met de olifant. Hij moet de luisteraar raken in zijn ziel.

Wil je weten hoe je dat doet? Meld je dan aan bij De Redactie voor de training Speech Schrijven op 6 oktober in Utrecht: Klik hier. Die dag behandelen we alle beginselen van de speechwriting. En uiteraard richten we ons ook op de ´berijder’.

Er is nog ruimte voor twee deelnemers!

 

https://deredactie.nl/training/training-speech-schrijven/